Authentiek bewegen

Mijn passie voor diep innerlijk voelen, wordt versterkt in het in beweging brengen ervan. Gedreven door pure verwondering, de kracht van nieuwsgierigheid en verbeelding omarmend. Het geeft me goesting, een verlangen om te verkennen vanuit een plek van het niet-weten, de leegte en de stilte. Een plek waar alles dat er is op dit moment, precies zoals het is, er mag zijn. Het bewust aandacht richten op diep innerlijk voelende ervaringen, om van daaruit jezelf en de wereld rondom van op een afstand waar te nemen. Een weg naar innerlijke rust. Het is fascinerend wat we allemaal kunnen waarnemen aan ons lichaam: hoe het trilt, resoneert, beweegt, schokt, kronkelt enz. Soms subtiel en soms krachtig. Ik geloof dat ons lichaam ons graag iets komt vertellen. Hoe klein en hoe zacht de boodschap ook is. Graag creëer ik een veilige ruimte om dit samen vorm te geven in gezichtsexpressie, gewoon stilstaand, wandelend, ademend, dansend, voelend, trillend enz. Het is mijn missie om samen met jou de weg naar deze innerlijke pure schatten terug te vinden en er opnieuw mee te verbinden. Authentiek bewegen: een diep innerlijk voelende bewegingstocht van zelfherontdekking en thuiskomen. Ik ben gekend met lichaamsgerichte therapie, danstheater en Authentic Movement. Mijn expertise binnen het authentiek bewegen strekt zich uit tot het veld van Butoh.

Wat betekent Butoh voor mij?

Bij Butoh ligt de focus niet op het ‘wat’ en het resultaat. Vaste patronen of regels zijn er niet. Liefst niet zelfs, want tijdens het ervaren van Butoh wordt het cognitieve luik even losgelaten, het gaat niet over hoe jouw dans en lichaam eruitzien. Er komen geen pasjes of choreografie aan te pas, er wordt geen perfectie nagestreefd. De focus ligt wel op het ‘hoe’, het proces, de ervaring en op het genieten daarvan. Het mogen laten ontstaan van een eigen dans. Het gaat om hoe het voelt om te zakken in het lichaam. Een intens innerlijk luisteren naar de intuïtie, met het ervaren van eigenheid en vrijheid als gevolg. Butoh gaat uit van de overgave aan een innerlijke leegte en vertraging om zo in contact te gaan met de innerlijke belevingswereld.

‘Lose your mind and come to your senses.’

Perls, 1973

In die innerlijke leegte is het de energie die danst en de verwondering die aangesproken wordt. Lichaam en geest worden één, net zoals in de transpersoonlijke1 en holistische2 therapie. Het vertrekpunt is het aanwezig zijn in het hier en nu.

Butoh is een dans en bijgevolg een taal

Het is een manier om expressie te geven aan datgene dat zich binnenin iemand afspeelt. Datgene dat zich binnenin ons, in ons onbewuste afspeelt in dromen of visualisaties en zich uit in beelden, wordt naar het hier en nu gebracht. Butoh is gericht op het ervaren dat alles waar je naar op zoek bent, al in je aanwezig is. Deze ervaring geeft expressie aan ons onbewuste. Met synchroniciteit bedoel ik onder andere dat we op verschillende plekken op de wereld, dezelfde ontdekkingen doen, zonder het van elkaar te weten. Het diep innerlijk luisteren bij Butoh en het ervaren van beelden en bewegingen, kunnen meer synchroniciteit, en aansluitend ook diepgang, teweegbrengen. Het is een taal van binnen naar buiten door middel van een diep innerlijk luisteren. Net zoals woorden, beelden, figuurtjes enz. vorm kunnen geven aan onder andere gevoelens en ervaringen, kan dans, alsook Butoh, dat ook.

Naast het uiting geven, gaat het in Butoh ook over ‘inner movement’ (Ohno, Ohno, & Barrett, 2004). Energie die danst. Iedere beweging is dans bij Butoh, ook bijvoorbeeld een bewuste ademhaling of het observeren van iets dat resoneert in het lichaam. Dit maakt dat het wel wat afwijkt van ons stereotiepe beeld van dans.

From inside to outside and opening up until the universe.’

Takenouchi, 2022

Waarom Butoh binnen de psychotherapie?

  • Een nederig en dankbaar mensbeeld

Ik zie veel therapeutische waarde in het toepassen van Butoh als integratief psychotherapeut. Eentje daarvan is het nederig en dankbaar mensbeeld. Dit vindt mooi plaats binnen het integraal mensbeeld van mijn studie in de Interactionele Vormgeving. Lees hierover meer bij psychotherapie.

  • Vertragen en thuiskomen

Butoh betekent voor mij onder andere ‘vanuit vertraging in beweging treden’. Het zakken in je lichaam en het intens luisteren naar je intuïtie. Misschien klinkt ‘je innerlijk vuur’, ‘je centrum’, je buikgevoel, ‘je Kundalini’, of ‘je Ki’, meer bekend in de oren. De ki bevindt zich letterlijk in het centrum van ons lichaam, namelijk drie à vier vingers onder de navel. Je voelt deze plek wanneer je hoest. Als je je lichaamsgewicht naar deze plek stuurt en hier naartoe ademt, kan je de energetische verbinding tussen hoofd, hart en buik voelen. Het is daar dat onze batterij, onze levensenergie, ons krachtpunt zit. De ki is eigenlijk jouw innerlijk vuur. Het is nodig dat dit blijft branden. Indien het kleiner wordt of zelfs dooft, kan het leiden tot depressie en/of zelfmoord(gedachten). Indien het heel fel brandt, kan je jezelf of anderen verbranden, door bijvoorbeeld je grenzen niet meer te respecteren. Dit kan eventueel leiden tot een burn-out; het letterlijk opgebrand zijn.

Ons innerlijk vuur dient daarom gevoed te worden. Hoe doen we dit?

Om je innerlijk vuur brandend te houden, moet je er eerst en vooral mee in verbinding treden. Hiervoor moet je jezelf leren kennen. Ieder innerlijk vuur heeft namelijk andere voeding nodig. Deze eigenheid bepaalt de kracht van jouw innerlijk vuur, van jouw ki. Om in verbinding te gaan met de ki, is het nodig te vertragen. Dit is de basis van Butoh.

‘Observeer de bloem zo lang totdat je wordt bewogen door de bloem’.’

Ohno, Ohno, & Barrett, 2004

In de volgende paragraaf licht ik onder meer toe hoe we de universele kennis in ons celgeheugen kunnen aanspreken om in contact te komen met onze ki.

  • Energie en inner movement

Het lichaam en de lichaamsbeleving worden in Butoh als uitgangspunt gekozen. Daarin bevindt zich een bron van informatie: de universele wijsheden van ons celgeheugen. Het gaat om energie die verbonden is aan gebeurtenissen in het verleden (zelfs intergenerationeel) of aan behoeftes en verlangens in het hier en nu. Door vanuit vertraging innerlijk te luisteren naar de signalen van het lichaam kan er contact gemaakt worden met die diepste innerlijke wijsheden en kan de energetisch beleefde beweging zich tonen.

From inside to outside and opening up until the universe.’

Takenouchi, 2022

Die energie danst in het lichaam, opent blokkades en bevrijdt het lichaam van opgeslagen ervaringen. Dit wordt de ‘inner movement’ genoemd, innerlijk bewogen worden. Hoewel deze niet altijd zichtbaar is voor het blote oog, is beweging er altijd.

Energie kan gecreëerd worden door herinneringen en huidige gebeurtenissen en is nooit helemaal hetzelfde. Wanneer je ervoor openstaat, brengt al deze energie je in beweging. Een beweging, die je kan uiten via dans. Deze dans wordt op zijn manier een unieke transformatie en uiting van jouw energie. Jouw reis richting authenticiteit.


  1. Een ervaringsgerichte vorm van therapie met als doel bewustwording. ↩︎
  2. De gehele mens staat centraal, de klacht wordt gezien als een symptoom. Met behulp van combinaties van edelsteentherapie, reiki, aromatherapie, familieopstellingen, klankschalen en lichaamsgerichte psychotherapie. ↩︎

© 2023 Marijke De Puydt

Logo: Stien Van Kerckhoven

Webdesign: Webwiz

Contact

Marijke De Puydt

+324 94 94 49 63
info@marijkedepuydt.be
Arendonk

Partner van Starterslabo Antwerpen ondernemingsnummer 0871 261 918

© 2023 Marijke De Puydt

Privacy- en Cookieverklaring

Logo: Stien Van Kerckhoven

Webdesign: Webwiz